Kaartspellen

Dweebies_box_overzichtSpelen met kaarten
Er zijn tal van gezelschapsspelletjes die enkel gebruik maken van kaarten. Van snel en eenvoudige tot competitief strategisch, het is allemaal mogelijk. Hieronder worden kort enkele grote categorieën aangehaald.  Met aan in de kantlijn enkele voorbeelden van dergelijke spelletjes.

De ‘CCG’
CCG staat voor ‘Collectible Card Game’ of nog: verzamelbare kaartspelen. Er zijn momenteel heel wat verschillende van deze CCG op de markt. Op het eerste zicht lijken ze misschien enorm verschillend, toch hebben ze allemaal heel wat gemeenschappelijke kenmerken. Vooreerst zijn de meeste kaartspelen ontworpen voor twee spelers. Die nemen het dan tegen mekaar op in een duel. Naargelang het eigenlijke spel gaat het dan om de strijd tussen tovenaars, krijgsheren, computerhackers en nog veel meer. De kaarten stellen toverspreuken, grondstoffen of wapens voor. Het uiteindelijke doel van elk kaartspel is het duel winnen. Kort gezegd: je tegenstander zo snel mogelijk om zeep helpen.
Hoewel elk spel toegang geeft tot een groot aantal verschillende kaarten, wordt er slechts met een beperkt aantal kaarten gespeeld. De spelers kiezen op voorhand welke kaarten uit hun collectie ze zullen gebruiken tijdens het eigenlijke spel. De samenstelling van het ‘deck’ is dan ook een strategische aangelegenheid op zich.
Hoe groter de verzameling kaarten van een speler, hoe meer keuze hij of zij natuurlijk heeft om het deck samen te stellen. Nieuwe kaarten worden aangeboden in ‘boosters’. Elke booster bevat een vast aantal willekeurig gesorteerde kaarten. Uiteraard zijn er dan kaarten die veel zeldzamer zijn dan andere! Daarom is het zeer interessant om kaarten te ruilen met andere spelers.

LCG
Sinds enige jaren bestaan er ook kaartspellen die geen gebruik maken van zeldzaamheid. Dat zijn de Living Card Games. Ook hierbij is het de bedoeling om uit je hele collectie een waardig deck te bouwen. Al dan niet op competitief niveau. En uiteraard zijn er ook hier uitbreidingspakketten om je basisspel te verbeteren. Maar alle extra kaarten worden niet willekeurig in boosters verkocht; je weet op voorhand welke kaarten in welke uitbreiding zitten. Hierdoor zijn alle kaarten vrij verkrijgbaar voor iedereen.android_netrunner_living_card_1_raw

Deckbuilding Games
Bij deze kaartspellen beginnen alle spelers met eenzelfde startersdeck. In de meeste gevallen zijn dat zelfs maar een handvol kaarten. Alle andere kaarten liggen klaar op tafel, die kunnen de spelers tijdens het spel aanschaffen om ze toe te voegen aan hun deck. Naarmate het spel vordert, geven alle gekozen kaarten nieuwe strategieën. Wie op de beste manier zo zijn eigen deck bouwt scoort dan de meeste punten.

dominionspel