Bordspel van de Maand: Januari

Cottage Garden is het nieuwste spel van Uwe Rosenberg. Naast complexe spellen zoals Agricola en Odin, heeft hij ook een aantal minder zware spellen ontworpen. Cottage Garden valt zeker onder de hoofding ‘plezante spellen voor de hele familie’. Het lijkt op het eerste zicht een beetje op Patchwork (eveneens van dezelfde auteur), maar Cottage Garden speelt toch anders. Je kan het alleen spelen of tot vier spelers.

Cottage_Garden_3D_RGB

Tijdens het spel nemen spelers bloementegels van het centrale bord, en plaatsen die dan op één van hun twee velden. Hoe sneller je een veld kan afwerken, hoe sneller je punten scoort en aan de volgende kan beginnen. Om veel punten te scoren, dien je wel heel goed op te letten. Je ontvangt immers alleen punten voor alle zichtbare plantenstolpen en bloempotjes. Daardoor is het dikwijls afwegen tussen langer wachten voor meer punten en beter passende tegels, of toch een paar puntjes minder scoren en grotere tegels neerplanten zodat je in totaal meer velden kan afwerken.

Elke beurt wordt er gecontroleerd of er nog voldoende bloementegels op het spelbord liggen. Indien nodig worden ze aangevuld vanuit de voorraad. Ook hier kunnen de spelers proberen in te schatten uit welke tegels zijn straks, in hun beurt, eventueel gaan kunnen kiezen. Dit hangt natuurlijk ook af van wat de andere spelers nemen.

Cottage Garden is makkelijk om klaar te zetten, eenvoudig om uit te leggen en toch uitdagend om beter te scoren dan je tegenstanders. Wie het graag eens van dichtbij wil komen bekijken (of beter nog: spelen!) is zoals steeds welkom in Albion.